The best of the best!

Den absolut högsta utmärkelse svenska staten delar ut (även om svenska medborgare efter 1975 inte kan motta den) är att bli utnämnd till Riddare och Kommendör av Kunglig Majestäts Orden (RoKKMO) eller som den kallas i vardagligt tal; Serafimerorden.

Numera utdelas den alltså enbart till medlemmar av svenska Kungafamiljen (senast Prins Daniel) och utländska statsöverhuvuden och därmed jämställda. Detta medför naturligtvis att Serafimerordnar är ytterligt sällsynta på auktion.

Att finna en från 1700-talets mitt är närmast omöjligt (vi har i alla fall aldrig sett någon till salu förut) men icke desto mindre hade vi fått in just detta till vår Augustiauktion!

Det rörde sig nämligen om ett exemplar i 18 karat rödguld och emalj, vilket tillhört Fältmarskalken, Friherre Georg Bogislaus Staël von Holstein, utnämnd 25/11 1754, endast 6 år efter det att orden instiftats, (att det är ett gammalt exemplar märks redan på det att det är nästa 3 cm större än de moderna riddartecknen och väger hela 95 gram...)!

Staël von Holstein hade inga söner, varför Wapnö Gods (inköpt 1754 - samma år han blev Serafimerriddare) gick som fideikommiss till hans brorson, i vars familj såväl godset som orden varit sedan dess.

Värderingen var 100.-125.000 kronor men klubban föll först på 310.000 och köpare var ingen annan än Kunglig Majestäts Orden, vilket innebär att den nu, efter 260 år snart kan ses av allmänheten i Ordenssalarna på Stockholms Slott, väl värt ett besök!

KONTAKT

Nässjögatan 6, 302 48 Halmstad

Tel. 035-15 69 00

info@hallandsauktionsverk.se

FÖLJ OSS
Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor gäller

© Software Copyright 2021 Skeleton. All rights reserved.