Svensk samling med internationell konst säljs till förmån för unga musiker

Hallands Auktionsverk har fått i uppdrag att sälja en tämligen unik samling 1900-talskonst. Samlingen är ett livsverk av den legendariske musikprofessorn Gottfrid Boon (1886-1981) och omfattar bland annat verk av Henri Matisse, Hélène Schjerfbeck och Pablo Picasso.

Registrera ett konto för att delta i budgivningen >

- Hallands Auktionsverk är mycket stolta över att fått uppdraget att sälja den fantastiska samlingen med mästerverk av såväl svenska som internationella konstnärer, säger Martin Laurell, VD och ägare av Hallands Auktionsverk AB.

Martin Laurell håller i Helene Schjerfbeck målningen Flicka med lång hals.


Förutom nyupptäckta verk av Pablo Picasso, Henri Matisse och Helene Schjerfbeck säljs konst av Joan Miró, Georges Braque och Marc Chagall. Det svenska måleriet presenteras genom verk av bland andra Carl Kylberg, Karl Isaksson och Sigrid Hjertén. 

Flera av verken har aldrig tidigare varit ute på andrahandsmarknaden. Exempelvis den nyupptäckta tuschteckningen ”Femme se coiffant” målad av Pablo Picasso köptes av Gottfrid Boon på Galerie Louise Leiris i Paris 1952.

- Det är med blandade känslor vi säljer samlingen eftersom mina föräldrar var nära vänner med familjen och jag känt dem i princip hela mitt liv, säger Martin Laurell, VD och ägare av Hallands Auktionsverk AB. I testamentet stod att försäljningen ska äga rum på Hallands Auktionsverk och att pengarna för försäljningen skall gå till en stiftelse i familjens namn till förmån för unga musiker. 

Pablo Picasso tuschteckning Femme se coiffant


Högst utrop har den finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbecks dubbelsignerade målning ”Flicka med lång hals” med ett utrop på 3 miljoner kronor.
Målningen har varit utställd på bland annat Prins Eugens Waldemarsudde, Göteborgs Konstmuseum samt Kunstnernes hus Oslo.

- Det är sällan man ser en sammanhållande samling med verk av den här kvaliteten nå den svenska auktionsmarknaden och än mer sällan i Halmstad. Tack vare att allt idag är sökbart online är det möjligt att nå ut till en global publik trots att man är ett mindre auktionshus med mindre resurser. Något som i praktiken var omöjligt för tio år sedan, säger Pontus Silfverstolpe, medgrundare av auktionssöksajten Barnebys, som listar föremålen globalt.

Helene Schjerfbecks målning Flicka med lång hals


Den nyupptäckta teckningen utförd av Henri Matisse föreställer modellen Monique Bourgeois som med tiden blev nunna i Dominikanerordern och inspirerade till det världsberömda bygget av kapellet i Vence, som 77-årige Henri Matisse fick i uppdrag att formge och smycka med sin konst. Konstnären formgav allt från golv till väggar, lampor och blyglasfönster. Till och med prästernas klädsel. 

Monique Bourgeois, som ofta känns igen i Matisse verk för hennes stora armband och framträdande klänningar förekommer som motiv i flera av Matisse teckningar men endast fyra kända målningar; Monique L'Idol, La Robe Verte, Les Oranges and Tabac Royal.

Henri Matisse målning av Monique Bourgeois


- I arbetet med att katalogisera verken har vi haft enorm hjälp av Henri Matisses barnbarnsbarn Georges Matisse, vid Archives Matisse, men även av min gamle vän och kollega Marc Maurie, en av Sveriges främste konstkännare som bland annat varit chef för konstavdelningen på Bukowskis och Stockholms Auktionsverk, forsätter Martin Laurell, VD och ägare av Hallands Auktionsverk AB.

Johan Gottfrid Boon föddes i Slöinge socken Halland. Han utbildade sig vid Kungliga Musikkonservatoriet och arbetade som lärare i piano och pianopedagogik vid Kungliga Musikhögskolan. Flera generationer kända svenska musiker studerade för Boon. År 1938 valdes han in som ledamot nr 621 av Kungliga Musikaliska Akademien, och 1960 tilldelades han Medaljen för tonkonstens främjande. Året efter fick Gottfrid Boon medaljen Illis Quorum av åttonde storleken. 

Gottfrid Boons samling ropas ut den 27 oktober på Hallands Auktionsverk. Det samlade värdet på samlingen beräknas till cirka 10-15 miljoner kronor. 

KONTAKT

Nässjögatan 6, 302 48 Halmstad

Tel. 035-15 69 00

info@hallandsauktionsverk.se

Öppettider 14-17 varje helgfri vardag

FÖLJ OSS

© Software Copyright 2024 Skeleton. All rights reserved.